Viatge a Ítaca

Dia 2: Passejada per Sant Petersburg

17 comentaris

Sense pla concret i aconsellats per la Tatiana, no ens hem posat despertador, i el que havia de ser un despertar amb els primers rajos de sol, s’ha transformat en uns “cinc minuts més Eva”, darrere d’un altre….

Finalment cap a les 10 estàvem esmorzant un te, diferents tipus de pa, i una varietat de galetes que ja vam tastar ahir a la nit. Com no és massa aviat farem un passejada pel centre, de la mà de la nostre couch que ens haurà de deixar cap a les 3.

rellotge flors

La Tatiana és una dona esportista a la que li encanta la bicicleta, ens explica moltíssimes coses de la història de la ciutat i de la cultura del poble. Com no havia de ser d’una altre manera, passejant, ens porta cap a la Fortalesa de Sant Pere i Sant Pau, construïda a principis de 1700 per ordre de Pere el Gran. Es troba en una illa natural al riu Neva i després de creuar un pont entrem al recinte on podem veure el conjunt d’edificis. A la església podem trobar les tombes de tots els zars russos, i de les seves famílies.

sant pere i sant pau

Un dels usos que se li va donar al recinte, va ser el de presó, on va estar reclús el fill de Pere el Gran, i encara mes tard es va especialitzar aquesta fortalesa en presó política.

La Tatiana ens ha explicat mil i una histories sobre els llocs i personatges, però per no allargar-me, dir-vos que després d’una volteta, hem sortit tot vorejant per fora la muralla, veient a tocar de l’aigua com es barrejaven grups de pintors i de personal amb banyador prenent el sol. Es veu que actualment no està permès de banyar-se al riu, però algun semblava que s’ho estava ruminat…

moll st pere i st pau

pintors

Tot continuant el passeig pels Camps de Mart, un dels molts jardins que tenim a aquesta ciutat, hem anat a buscar l’església que ens ha fascinat, l’església de la sang vessada, que ens apropa molt a la idea de temples russos que tenim al cap. Sant Petersburg és una ciutat relativament jove, es va fundar a principis del 1700 i les esglésies construïdes van ser sota el patró artístic d’aquella època. Aquesta església es va fer construir després de l’assassinat el 1880 del zar Alexandre II, al mateix lloc i sobre les pedres tacades de sang. Aquest zar, segons hem pogut entendre de les explicacions de la Tatiana, va intentar canviar el sistema social rus, alliberant els pagesos del esclavisme de la noblesa, entre altres qüestions, que pel que sembla que no van acabar d’agradar a una part de la societat. Tot i ser una església moderna, es va voler seguir el patró típic de les esglésies russes.

esglesia sang vessada

Avui hem entrat a dins, i és espectacular, les seves formes i colors exteriors, sumen a que tot el que semblen pintures, son mosaics de petites pedretes d’orígens diferents, així com les immenses columnes de marbre. A la cúpula, hi ha un mosaic on els ulls de Deu semblen que et segueixin allà on et moguis.

mosaics esglesia sang vessada

mosaics esglesia sang vessada2

mosaics esglesia sang vessada3

Hem sortit i després d’entrar a la llibreria més gran de la ciutat, ens hem quedat sols per anar a dinar, i on després de voltar, un Pizza Hut ens ha acollit, amb un menú on hi entrava una Sopa (molt bona), pizza o pasta, i un refresc, per uns 240 rubles, al canvi uns 6 euros.

conte rus

Després d’aquesta paradeta que han agraït cames, peus i panxa, hem seguit caminant per la ciutat, primer per la catedral de Sant Isaac, on hi pots pujar i hi ha unes bones vistes, però que pel que hem vist s’han de pagar a part. Hem provat d’entrar posant a uns torns giratoris l’entrada de l’altre catedral però no ha colat, així que seguint passejant hem arribat al teatre Marinsky, on hem entrat per a veure si podíem passar a veure’l, però no hem tingut sort, i les entrades per veure algun concert, pel que ens han dit, son prohibitives.

maqueta del teatre

maqueta del teatre

Volíem arribar a una zona anomenada la Nova Holanda, però no li hem trobat res, però per sort en el camí hem vist la Catedral de Sant Nicolau, on ens hem apropat i que ens ha agradat força, a més de ser la primera vegada que veiem una església on el terra és de parquet, i a més està en un indret on hi ha petits canals i ponts al voltant.

catedral sant nicolau

sant isidore

Des d’aquí ja de tornada, hem creuat cap a la illa Vasilievski, on hem parat a fer un descans en un parc, però com el cel torna a avisar que ens mullarem, hem anat tirant cap casa, on abans d’arribar hem comprat una cerveseta i alguna cosa per menjar.

illa vasilisky

Tot i que havíem parlat que aquesta nit potser sortiríem a veure alguna cosa, tots estàvem força cansats i cadascú ha estat fent les seves coses fins que arribat la nit…tot i que en aquesta ciutat, i en aquesta època, si les anomenen les nits blanques és per alguna cosa….

17 thoughts on “Dia 2: Passejada per Sant Petersburg

  1. guapos! després us llegeixo, de moment a les fotografies he vist que esteu estupendos ;)) eva i aquesta faldilla q portes? per ser la vostra acompanyant es veu molt somrient, desmitificant q els russos n són agradables oi? visca la volta al món!

  2. Ara començo a coneix o una mica mes la Rússia, gràcies a, les teves explicacions .Magnifiques les fotos.

  3. Sembla una ciutat nova per mi i això que la vam conèixer l’any 1975 ….. si ha plogut !!!! Els espais continuen sent immensos. Per la roba sembla que fa caloreta, no? Salutacions.

  4. Increïbles les pintures…….uauuuu i quanta història St. Petersburg…..amb tants canvis de nom…..

  5. a veure si ara surto amb foto….

  6. A veure ara si surto amb la foto….:-)) Bones les fotossssssss

  7. Quan jo hi vaig anar no hi havia Pizza Huts. Heu vist l’Hermitage, si no hi heu d’anar. És impressionant!. Una abraçada. Iolanda

  8. Ja veig que seguiu patejant a base de bé. Ciutat majestuosa, però massa esglésies russes, hehe

  9. M’agrada aquesta samarreta mexicana

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s