Viatge a Ítaca

Dia 380: Sofre a dojo, i arsènic a Wai-O-Tapu

7 comentaris

23 de juny

Ja toca marxar de Rotorua, i la deixem amb pena perquè hi hem estat molt bé. Però hem de seguir ruta que no podem estar per aquí eternament, així que un cop preparats i amb tots els estris recollits, sortim aviat del càmping en direcció Wai-o-Tapu, una zona activa geotèrmica, traduïda de la llengua maori com “aigua sagrada”. On podrem trobar des de craters col·lapsats, a piscines on el sofre o l’arsènic a altes temperatures, donen uns bonics colors però no conviden a posar-se en remull.

WaiOTapu4

Hi ha moltes opcions on triar pel que fa a parcs d’aquest tipus a la zona. De diferents preus i estils, nosaltres hem triat aquest seguint les recomanacions de la Silvia i el Carles, al seu bloc Un Cambio de Aires. Volem arribar-hi cap a les deu, perquè a les 10:15 provoquen l’erupció d’un guèiser d’uns tres metres, es veu que força espectacular. Lamentablement no ha pogut ser, perquè entre el posar benzina, carregar gas per a la cuina, i que el parc es troba a uns quaranta minuts direcció Taupo, se’ns ha fet tard.

Amb l’entrada de 32 dòlars pagada, ens donen un mapa en castellà per poder seguir el recorregut, i on explica, de cada zona les seves característiques, i alguna que altre curiositat. Diverses opcions de fer camí, la més curta adaptada per a minusvàlids, i la més llarga que amb unes dues hores la tens completada. La primera aturada és a “Devil’s home”, o la llar del diable, que és un petit crater col·lapsat que encara fumeja, on les altes concentracions de sofre, formen petits cristalls grocs.

WaiOTapu

Son vuit quilometres de parc, no tot obert al públic. Una de les imatges que ens ha agradat només arribar, és veure el bosc tot ple de fumaroles.

WaiOTapu2

Anem avançant, passant per diverses piscines com la de l’arc de Sant Martí , on no hem sabut trobar el nom en els colors dels cristalls de les seves parets. Les terrasses de quars blanc, o el crater de la paleta de l’artista que canvia de color segons vessa l’aigua de la piscina del costat.

WaiOTapu3

WaiOTapu7

WaiOTapu5

WaiOTapu12

Anem passant per diverses piscines de fang, i altres fenòmens, de colors vius provocats per les emissions de les diferents substàncies químiques. Una passarel·la de fusta ens porta cap a la següent part del recorregut, on els arbres ataronjats pel sofre segueixen fent vida.

WaiOTapu9

WaiOTapu10

WaiOTapu6

WaiOTapu8

Alguna petita piscina termal que anomenen de la ostra per la seva forma, i altres de fang que bombolleja.

WaiOTapu13

WaiOTapu11

Uns salts d’aigua bullint que van a parar al llac Ngakoro, de color verdós, on desemboca molta de l’aigua del parc.

WaiOTapu15

WaiOTapu14

Aquest és el punt més llunyà del recorregut, ara cal tornar per on havíem vingut fins a la Champagna pool, potser la més espectacular de tot el parc. Fumejant, amb un taronja realment viu que contrasta amb el verd de l’aigua, i 74 graus centígrads de temperatura que la converteix en una de les fotos més vistes de la illa nord de Nova Zelanda.

WaiOTapu16

WaiOTapu17

WaiOTapu18

WaiOTapu19

La passarel·la per on veníem de vegades quasi no es veu, i l’olor en aquest punt és molt forta. Ous podrits dirien alguns. Nosaltres, potser després d’alguns dies a la zona, ja no la trobem tant molesta… ☺

WaiOTapu20

WaiOTapu21

Més sofre, més fum, més piscines, i és que n’hi han una pila. Unes vint-i-cinc assenyalades. Entre elles una que anomenen alguna cosa semblant al crater del niu dels ocells, i és que pel que sembla, hi ha alguns agosarats de cua, ales i plomes, que instal·len els nius a les parets d’aquest crater, perquè l’escalfor que produeix els ajudi a incubar els ous. No els vam acabar de veure, però si l’han batejat així per alguna cosa ha de ser.

La cirereta final la posa una que ens ha encantat. El seu color crida a remullar-s’hi, però en el seu interior hi ha material per milions i milions de llibres de l’Agatha Cristhie. Devil’s Bath, o el bany del diable te unes grans quantitats d’arsènic que li dona aquest color verd tant viu i clar, realment espectacular.

WaiOTapu22

WaiOTapu23

El recorregut s’acaba, toca fer visita de rigor a la botiga, per on sempre has de passar abans de sortir, i cap a fora. Agafem la furgoneta, i de camí trobem les piscines de fang. Formen part del parc, però estan fora de la zona tancada, i per accedir-hi no s’ha de pagar. El nom defineix el que hi trobem, i és força curiós veure com el fang bombolleja i de tant en tant explosiona. Res perillós, no us preocupeu, que no esquitxa al públic assistent.

WaiOTapu24

WaiOTapu25

Vist el mínim que s’havia de visitar a Rotorua pel que fa a craters i geotèrmia, fem via cap a Taupo, un dels llacs més grans del país. Aprofitem la tranquil·litat que dona el estar davant de l’aigua i alguna tauleta de pícnic, per fer un petit àpat que s’ha fet tard i tenim gana.

Taupo

Taupo2

Taupo3

Les Huka Falls, són un dels llocs a visitar si t’apropes a aquesta població, i a nosaltres ens han sorprès i força. Esperàvem un salt d’aigua convencional, però hem trobat que el riu te una caiguda molt curta, però a canvi una força i un cabdal impressionant que es deixa sentir quan t’hi apropes.

HukaFalls

Les aigües baixen blaves, un blau pur, característic de l’aigua que prové del desgel, i de les neus de les muntanyes properes. Sense ser un d’aquells llocs imprescindibles, ens ha sorprès, i després de tant de temps de viatge i tantes coses vistes i viscudes, això ens encanta.

HukaFalls2

Desfent el camí, ens aturem a un mirador proper des d’on tenir una perspectiva diferent del riu. Per aquí també hi ha molts esports d’aventura a fer. També a tocar hi ha alguna caminada que volem fer, però al apropar-nos-hi veiem que s’ha de pagar per fer-la, així que seguim carretera que el dia d’avui ja ha sigut força complet.

HukaFalls3

Ens apropem a Mordor, el Tongariro National Park ens espera, però la informació que hem anat recopilant ha provocat el nostre desencís perquè tot i que no som coneguts per la nostre perícia i voluntat alpina, estàvem mig convençuts per fer el Tongariro Alpine Crossing. És una de les caminades d’un dia que diuen més espectaculars del món, però pel que sembla està tot gelat, i es necessita roba i calçats apropiats, a més de material de muntanya. Així que demà ens hi aproparem a la oficina que hi tenen al parc, i a veure que es pot fer, i quina previsió meteorològica hi ha pels propers dies, però de moment, dormirem a les portes de Mordor en un petit raconet a Tokaanu, un embarcador a tocar del poble de Turangi on es pot fer nit de manera gratuïta al costat del llac, i on a més disposen de lavabos.

IMG_3862

I abans d’anar a dormir, brindarem. Principalment perquè avui és el sant de l’Eva i tot el que sigui celebració ens encanta, i amb cada entrexocar de copes demanarem que el temps millori, que per una vegada que estem disposats a caminar, qui és la senyora meteorologia per contradir-nos… ☺

IMG_3866

IMG_3867

Informació pràctica:

– Ruta: 174km Rotorua – Wai-o-yapu – Taupo – Huka Falls – Turangi – Tokaanu

– Hem dormit al embarcador de Tokaanu una zona on s’hi pot dormir gratuïtament i a més té lavabos

– Al i-site de Turangi trobareu informació sobre l’estat meteorològic i de les caminades al Tongariro National Park

– A la zona de Rotorua hi han molts parcs termals, nosaltres hem escollit Wai-o-tapu per recomanació dels de Un Cambio de Aires, i perquè a tot arreu posa que és dels més colorits.

– El geyser de Wai-o-tapu és a les 10:15 del matí

– Les piscines de fang de Wai-o-tapu es poden veure gratuïtament.

7 thoughts on “Dia 380: Sofre a dojo, i arsènic a Wai-O-Tapu

  1. Quin dia mes interesant eu passat admirant els fenòmens de la terra. Magnífic !!! Albert, (Avi). Petons.

  2. Fantàstics aquests llocs on la Terra és ben viva. Vigileu, que la caldera de magma que hi ha a sota qualsevol dia fot un pet !!
    Aquestes aigües fumejants amb molt de sofre i/o arsènic són el lloc ideal per “pescar” bacteris i arquees extremòfils, com els que van trobar a Yellowstone. No em feu cas, dèries meves: metabolisme microbià, evolució, origen de la vida, PCR, Taq, etc 😉

  3. Ja m’imagino l’olor fastigosa d’ous podrits que deu fer tot això per més que digueu…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s